Het effect van flowforms op een beek

Fishflowform heeft een unieke vispassage ontwikkeld. Hierbij zijn de functies van een vistrap en van flowforms gecombineerd tot één prachtig waterkunstwerk. Deze vispassage is gebouwd als bypass van de stuw Molenheide in de Buulder Aa, nabij Soerendonk.

Frank Silvis van Vortex Vitalis heeft onderzocht in hoeverre de energetische kwaliteit van het beekwater, van de netten en van het landschap in en rondom de beek door de aanleg van de vispassage is veranderd. Zijn conclusie is dat de flowform-vispassage in alle drie de onderzoeksgebieden een blijvend positief effect heeft. De energetische kwaliteit van het beekwater, het landschap en de netten is duidelijk verbeterd. Dit is vooral voor sensitieve

mensen goed waarneembaar.


Wat zijn flowforms?

Flowforms zijn een uitvinding van John Wilkes, een Engelse beeldhouwer en wateronderzoeker. Na vele experimenten ontwierp Wilkes symmetrische waterschalen waar stromend water in de vorm van lemniscaten ritmisch door heen stroomt. Volgens Wilkes versterkt de ritmische beweging de levenskracht van het water.